Terug in de tijd

De drie bekendste ontwerpers uit die begintijd waren Jan Jansen, Charles Bergmans en Fred de la Bretoniere. Noem ze gerust de Godfathers van het vak schoenontwerpen. Eén van de bekendste Nederlandse schoenontwerpers is Jan Jansen. Hij staat bekend om  zijn opvallende en eigenzinnige couture ontwerpen. Charles Bergmans staat bekend om zijn zeer functionele industrieel schoenontwerpen. Fred de la Bretoniere staat aan de wieg van het schoenen stylisme, met een gouden neus voor modetrends.

Er waren nog geen computers en de tekenstijl was “isometrische projectie” de schoen driekwart van voren tekenen. Dank zij de God-mothers van Lola Pagola, te weten Marijke Bruggink end Marlie Witteveen ontstond er in de jaren tachtig een hernieuwde frisse interesse voor het vak en liepen de weinige opleidingen opeens vol met geïnteresseerde studenten, meest vrouwen. Het schiep ook ruimte voor selfmade talenten die zich via het schoenbedrijf ontwikkelden tot Meester-schoenontwerpers als René van den Berg en Peter Pops. Het schoenambacht en de kunst van het patroontekenen was hier nog van toepassing.

Toen het rond het jaar 2000 trend werd om sneakers buiten het sportcomplex ook als ‘gewone’ schoenen te dragen, brachten jonge bedrijfskundestudenten samen met streetwear ontwerpers rond 2007 hun eigen lifestyle sneaker merken met succes op de markt, zoals Filling Pieces, Mercer, Mason, ETQ. Bij deze laatste groep is het ambacht, de kennis en kunst van zolen maken en patroontekenen niet van toepassing. De meeste sneakerontwerpers werken conceptueel, in de lijn van schoenstylisten in Illustrator Photoshop en ook steeds meer in 3D-cad programma’s.

Nederlandse schoenwinkels als Sacha, Dr. Adams en Shoebaloo hebben eind vorige eeuw een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van het Nederlandse schoenontwerpen. Vooral Bert Termeer van Sacha, Hans Kappeteijn van Dr. Adams en Harry Streim van Shoebaloo hebben niet geschroomd om jonge ontwerpers in te zetten bij de ontwikkeling van collecties en hebben zo vele aanstormende talenten aan een baan geholpen bij de toeleveranciers.